ENDOCRINOLOGIE
Ce este endocrinologie?
Endocrinologia este o ramură a medicinei interne, care se ocupă cu bolile glandelor endocrine. Glandele endocrine (glanda tiroidă, glanda paratiroidă, glandele suprarenale, hipofiza, ovarele, testiculele, pancreas) secretă mai multe tipuri de hormoni, care sunt eliberate în sânge și sunt responsabile de reglarea hormonală si controlul unor funcții importante din corp precum metabolismul, digestia, cresterea și reproducerea.
Când trebuie să vă adresați la diabetolog?
- Dacă prezentați simptomele unei boli tiroidiene, de ex. probleme cu greutatea corporală în ciuda unui stil de viață sănătos, căderea părului, piele uscată, transpirații excesive, bătăi rapide ale inimii, apariția unui noduli în regiunea cervicală, răgușeală, senzație de nod în gât, tulburări de respirație și deglutiție, somnolență și oboseală excesivă, intoleranță la rece
- Simptome sugestive pentru afecțiuni hipofizare sau a ovarelor: tulburări de ciclu menstrual fără cauză organică ginecologică, infertilitate, avorturi spontane, menopauză precoce, creșterea în exces a părului facial sau corporal, acnee, secreție de lapte care nu are legătură cu sarcina sau alăptarea.
- Dacă prezentați simptome sugestive pentru o afecțiune a glandelor suprarenale: creștere în greutate, mai ales în zona abdominală, creșterea zahărului din sânge, însoțit de creșterea tensiunii arteriale, vergeturi, care apar mai ales în zona abdominală, sub forma unor dungi de culoare roz sau violaceu, acnee, furunculi, tulburări de ciclu menstrual, creșterea în exces a părului facial sau corporal.
- Investigarea cauzei apariției fracturilor la un impact mecanic minor la menopauză.
- Hipertensiune arterială apărută la tineri;
- În cazul copiilor cu dezvoltare încetinită a oaselor și statură mică sau din contră creștere excesivă
- Pubertate precoce sau întărziată
Ce se întămplă la consultația de specialitate?
În primul rând, se întocmește o anamenză detailată privind simptomatologia actuală, stilul de viață, alimentația, boli cunoscute, tratamentul medicamentos urmat în prezent, după care va urma un examen fizic obiectiv complet.
Pe baza acestor date se întocmește planul de investigații, care include de obicei diferite analize hormonale din sânge sau urină, sau după caz investigații imagistice, cum ar fi ecografia tiroidiană, care poate fi efectuată și în cabinetul nostru.
După stabilirea diagnosticului medicul va recomanda o schemă de tratament, care va depinde de afecțiunea preexistentă care a declanșat simptomele dumneavostră.
DR. PIROSKA IZABELLA
DR. TANKÓ ZSUZSA
Vă așteaptă în cabinetul nostru! Pentru prețuri click AICI!