TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS – Vitos Dorottya

Mi a DIETETIKA?

A dietetika az egészséges, helyes táplálkozással, valamint betegségek esetén a megfelelő diéta alkalmazásával foglalkozó egészségügyi tudomány. A diétás étrend kidolgozásával és a betegek felvilágosításával foglalkozó szakember a dietetikus.

MIKOR FORDULJON DIETETIKUSHOZ?

  1. Ha szeretne életmódot váltani és egészségesebb táplálkozási szokásokat, étrendet kialakítani.
  2. Ha szeretné megváltoztatni a testösszetételét, hízni, fogyni esetleg izomtömeget növelni.
  3. Ha szeretné megelőzni a táplálkozásunkkal is összefüggő betegségeket vagy azok fennállta esetén a betegségnek megfelelően étkezni (pl. szív-, érrendszeri betegségek, elhízás, cukorbetegség)
  4. Ha szeretne hiteles, tudomány által igazolt információkat szerezni a táplálkozással kapcsolatosan.
  5. Ételallergia és intolerancia esetén
  6. Gyomor-, bélbetegségek, emésztési zavarok esetén (pl. reflux, gyomorfekély, Crohn betegség, székrekedés)
  7. Vesebetegségek esetén (pl. vesekő, veseelégtelenség)
  8. Hasnyálmirigy betegségek esetén (pl. hasnyálmirigy gyulladás)
  9. Epebetegségek esetén (pl. epekő)

MI TÖRTÉNIK A SZAKRENDELÉSEN?

A legelső dietetikai szakrendelés során első lépésként megtörténik a tápláltsági állapot felmérése a szükséges antropometriai vizsgálatok elvégzésével. Ezek után következik a táplálkozási anamnézis felvevétele egy részletes kérdőív alapján, legvégül pedig a páciens által előzőleg kitöltött táplálkozási napló kielemzése felhívva a figyelmet az esetleges egyensúlytalanságokra, hibákra.

Ezen adatok és a szakorvos által elvégzett vizsgálat, laboreredmények alapján készül el a személyre szabott dietetikai szaktanácsadást, melyet a páciens elektronikus formában email-on keresztül vagy, ha szükséges, nyomtatott formában kap kézhez.

A továbbiakban rendszeres havi vagy két heti konzultációk során felülvizsgálódik a diéta hatékonysága, a testkompozíció változása és további kérdésekre kaphat választ a páciens.

Call Now Button