Ce este diabetologia?
Diabetologia este o ramură a medicinei interne, care se ocupă cu studiul diabetului, tratamentul și prevenția acestuia, respectiv diagnosticarea și tratarea complicațiilor specifice diabetului.
Ce este diabetul zaharat, tipuri de diabet
Diabetul zaharat este o boală cronică, nevindecabilă, caracterizată prin creșterea zahărului din sânge, care apare când pancreasul nu produce insulina sau atunci când corpul nu poate utiliza corespunzător insulina. Se disting mai multe tipuri de diabet zaharat:
- Diabet zaharat tip 1 – care apare din cauza distrugerii celulelor beta pancreatice prin mecanism autoimun (pancreasul fiind responsabil de producerea insulinei).
- Diabet zahrat tip 2 – cauza hiperglicemiei este în principal rezistența la insulină (insulina este secretată în cantitate suficientă, însă nu face efectul la nivelul celulelor) la care ulterior se poate asocia și un deficit de insulină. În general pacienții cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderali sau obezi și au în familie cel puțin un caz de diabet.
- Diabet gestațional – diabet zaharat diagnosticat în timpul sarcinii
- Diabet secundar – cauza acestuia este o boală a pancreasului sau boli endocrine, boli genetice, unele medicamente.
Importanța acestui boli constă în faptul că hiperglicemia cronică, netratată poate duce la apariția mai multor complicații, care pot fi următoarele: afectare oculară, care poate duce până la orbire, dureri, amorțeli, furnicături la nivelul membrelor inferioare, ulcere nevindecabile, care se pot complica cu amputație, boală renală, cu riscul dezvoltării insuficienței renale cronice, care în stadiul final va necesita dializă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie periferică.
Când trebuie să vă adresați la diabetolog?
- Dacă prezentați simptome specifice ale diabetului zaharat, și anume: urinare în cantitate mai mare, sete, consum crescut de lichide, uscăciunea gurii, apetit crescut, scădere ponderală, infecții micotice recurente, mai ales în sfera genitală, oboseală, infecții ale pielii, furunculi, vedere încețoșată, furnicături sau amorțeală la nivelul membrelor inferioare.
- Dacă aveți prediabet, și încă nu ați fost la nici un diabetolog.
- Ați fost depsitată cu glicemii mai mari în timpul sarcinii, sau rezultatul testului de toleranță orală la glucoză a ieșit pozitiv.
- Doriți screening-ul diabetului zaharat de tip 2, care trebuie făcut la fiecare 3 ani, începand cu vârsta de 45 de ani.
- Dacă ați avut diabet gestațional, și doriți să faceți screeningul diabetului zaharat tip 2 (care se fectuează la fiecare 3 ani).
- Dacă sunteți obezi sau supraponderali și aveți alți factori de risc, de exemplu: rude de gradul 1 cu diabet zaharat, antecedente personale de boli cardiovasculare, sau hipertensiune arterială, niveluri crescute de colesterol și trigliceride, aveți un stil de viață sedentar, ați fost diagnosticat cu sindrom de ovare polichistice.
Ce se întămplă la consultația de specialitate?
În primul rând, se întocmește o anamenză detailată privind simptomatologia actuală, stilul de viață, alimentația, boli asociate, tratamentul medicamentos urmat în prezent, după care va urma un examen fizic obiectiv complet, care va include obligatoriu și un examen de picior.
În funcție de aceste date medicul poate solicita și alte investigații și/sau analize de laborator în vederea stabilirii corecte a diagnosticului, sau în cazul în care diagnosticul de diabet este confirmat pentru screeningul complicațiilor cronice ale diabetului
Dacă se stabilește diagnosticul de diabet, se va întocmi un plan de tratament individualizat, în funcție de programul dumnevoastră, obiceiuri alimentare, gradul de dificultate al exercițiilor fizice suportat, respectiv prezența altor boli cronice.
În cadrul consultației pacientul diagnosticat cu diabet zahrat va beneficia de educație specifică, privind aspecte generale despre diabet și complicații, dietă- cum, când, cât și ce trebuie să mănănce, activitate fizică, administrarea corectă a medicamentelor antidiabetice sau a insulinei- după caz, tratamentul hipoglicemiei, reguli generale despre îngrijirea piciorului diabetic.