DIABETOLÓGIA – Dr. Máté Beáta

Mi a diabetológia?

 

A diabetológia a cukorháztartás zavaraival, illetve a cukorbetegség megelőzésével, gyógyszeres és életmódbeli kezelésével, a betegek folytonos oktatásával valamint a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésésével és kivizsgálásával foglalkozó szakterület.

 

A cukorbetegség sajnos napjainkban népbetegségnek számít, a betegek száma gyors ütemben növekszik, és sajnos mivel a kezedeti fázisban a magas vércukorszintek nem okoznak különösebb panaszt, csak későn diagnosztizáljuk amikor már bizonyos szövődmények is kialakultak. Épp ebben áll a betegség jelentősége is: amennyiben a vércukorszint magas, tünetet sokszor nem okoz, azonban szép lassan a szövődméyek kialakulnak melyek mint a betegek életminőségét mint pedig az életkilátásokat rontják. Ezek a szövődmények a következők lehetnek: szemprobléma, ami látásromláshoz, esetleg súlyos esetben a vaksághoz vezethet, alsó végtagi idegi fájdalmak, lábzsibbadás, nem gyógyuló fekélyek kialakulása, veseműködési zavar, súlyos esetben veseelégtelenség, dializízis, alsó végtagi érszűkület, koszorúsérbetegség, szívinfarktus, agyi infarktus bénulással.

A cukorbetegség fajtái és tünetei

cukorbetegség a szervezet anygcseréjének krónikus betegsége, sok esetben jól kezelhető, egyensúlyban tartható, de éppen úgy mint a magasvérnyomás nem gyógyítható meg, a beteget élete végéig elkíséri. Kialakulásának oka a vércukorszintet szabályozó, inzulinnak nevezett, hasnyálmirigy által termelt hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, azaz inzulinrezisztencia, avagy mindkettő, melyek következtében a vércukorszint állandóan magas marad.

A cukorbetegség fajtái

  • 1-es típusú cukorbetegség: általában gyerekeknél, illetve fiataloknál jelentkezik, de bármely életkorban előfordulhat, teljes inzulin hiány jellemzi, mivel a saját szervezet a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeit elpusztítja, ezért az 1-es típusú cukorbetegek életük végéig inzulin pótlásra szorulnak.

  • 2-es típusú cukorbetegség: főleg 30 éves kor után jelentkezik elhízott egyéneknél, de sajnos napjainkban fiatalabb életkorban is diagnosztizáljuk. Inzulin rezisztencia van jelen, melynek következtében az inzulin nem tudja hatását megfelelően kifejteni, a vércukorszint magas, így mégtöbb inzulin fog termelődni, mely előbb-utóbb a hasnyálmirigy sejtjeinek kimerüléséhez és ezáltal a későbbiekben teljes inzulin hiányhoz fog vezetni. Az inzulin rezisztencia kialakulásában a legfontosabb szerepe a has tájékán nagy mennyiségben jelenlevő zsírszövetnek van, ezért is gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség elhízottaknál. 2-es típusú cukorbetegség kezelésében az egészséges táplálkozásnak és a megfelelő testmozgásnak épp olyan fontos szerepe van mint agyógyszeres kezelésnek!

  • Gesztációs, avagy terhességi diabétesz- a terhesség 24-28-ik hete között fedezik fel a cukorbetegséget, olyan anyáknál, akik azelőtt nem voltak cukorbetegek.

  • Egyéb típusú cukorbetegség: ide sorolható a hasnyálmirigy megbetegedése következtében kialakuló cukorbetegség, különböző endokrin illetve genetikai szindrómákhoz társuló diabétesz, stb.

Előjegyzés

Mikor forduljon diabetológushoz?

  1. Amennyiben a cukorbetegség tüneteit észleli, melyek leggyakrabban a következők lehetnek: nagy mennyiségű vizeletürítés , állandó szomjúságérzet, szájszárazság, bőséges folyadék fogyasztás, megtartott vagy éppen fokozott étvágy mellett kialakuló fogyás, fáradtságérzés, visszatérő gombás  fertőzések, melyek főleg a nemi szervek tájékán jelentkeznek és állandó viszkető érzéssel társulnak (a viszketés sokszor az első tünet is lehet), lassan vagy egyáltalán nem gyógyuló gennyes  bőr fertőzések (furunculusok),  fogágyi betegségek (paradontózis),  látásromlás, homályos látás égő, zsibongó érzés vagy éppen fájdalom a lábakban.

  2. Ha önt prediabétesszel diagnosztizálták, azonban diabetológiai nyilvántartásba vétele ezidáig nem történt meg.

  3. Terhessége során magasabb vércukorértékeket fedeztek fel önnél, avagy a 24-28ik héten kötlezendő glükóz terheléses teszt eredménye pozitív lett.

  4. Szűrővizsgálat céljából minden 45 évet betöltött egyénnél három évente legalább egyszer vércukorszint meghatározást kell végezni, melyhez kérheti diabetológus segítségét.

  5. Terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált anyák esetében szülés után, 3 évente szükséges a szűrés.

  6. Ha ön túlsúlyos és egyéb cukorbetegségre hajlamosító rizikó faktorokkal rendelkezik, mint például: cukorbetegség van a családjában, szívérrendszeri megbetegedésben avagy magasvérnyomásban szenved, magas vérzsírszinteket állapítottak meg önnél, ülő életmódot folytat, nők esetén policisztás petefészek szindróma áll fent.

Mi történik a szakrendelésen?

Az első diabetológiai vizsgálat során a diabetológus részletesen kikérdezi a pácienst életmódjáról, étrendjéről, munkakörülményeiről, napi fizikai aktivitásáról, a cukorbetegség diagnózisának körülményeiről, továbbá részletesen kitér a beteg családi és személyes kórelőzményére. Ezt követi egy alapos fizikai vizsgálat, mely magába foglalja a lábvizsgálatot speciális eszközök segítségével, mely minden cukorbetegnél kötelező a diagnózis felállításakor, ezt követően pedig évente. A diabetológus az egyéb társbetegségek illetve a fizikai vizsgálat eredménye alapján további vizsgálatokra tesz javaslatot, mely kötelő módon tartalmazni fog minden beteg esetén egy átfogó laborvizsgálatot és egy szemészeti ellenőrzést.

Ezek után kerül sor a kezelési lehetőségek megvitatására és a beteg edukációjára, melynek során részletesen kitérünk az egyénreszabott helyes étkezési stílus kialakitására (mikor, miből, mennyit lehet fogyasztani, melyek a kerülendő élelmiszerek, lehetséges mozgásformák, napi fizikai aktivitás mennyisége) illetve további felvilágosítások a cukorbetegség követéséről, szövődményeiről, vércukorszint mérésről és napló vezetésről, illetve a kezelési séma függyvényében inzulin beadásról, gyógyszerek helyen adagolása, helyes vércukormérés, hipoglikémia kezelése, a lábápolás szabályai, stb.

Az elkövetkezendő kontroll vizsgálatokon megvitatjuk a felmerülő kérdéseket és minde alkalommal időt szánunk a reedukációra, azon a területen ahol hiányosságot észlelünk. A cukorbetegség szövődményeinek feltérképezése érdekében, évente egyszer minden betegnél lábvizsgálat történik a rendelőben, és szintén évente egyszer küldőpapírt kap szemészeti szemfenék vizsgálatra illetve átfogó laborvizsgálatra (vér és vizeletvizsgálat), szükség esetén pedig egyéb szakorvosi vizsgálatokra, pl. kardiológia, endokrinológia, stb. 

Előjegyzés
Call Now Button