ENDOKRINOLÓGIA

Mi az endokrinológia?

Az endokrinológia a belgyógyászat azon ága, mely a belső elválasztású (ún endokrin) mirigyek működésével és ezek betegségeivel foglalkozik. A belső elválasztású mirigyek: a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy olyan hormonokat termelnek, melyek a véráramba kerülve a különböző szervek működését elősegítik, vagy éppen gátolják, ezáltal biztosítván a szervezet megfelelő működését.

Előjegyzés

Mikor forduljon endokrinológuhoz?

  • Pajzsmirigy betegségre utaló tünetek jelentkezésekor: testsúllyal kapcsolatos problémák normál étkezés mellett, hajhullás, köröm és bőrproblémák, pl. száraz bőr, kóros izzadékonyság, heves szívdobogás, aluszékonyság, fáradékonyság, csökkent melegtűrés, hőhullámok vagy épp ellenkezőleg fázékonyság, torokban szorító érzés, ún gombócérzés, nyak körfogatának növekedése, göbök észlelése.
  • Agyalapi mirigy avagy petefészek megbetegedésre utaló jelek esetén: menstruációs zavarok, korai menopauza, megkésett első menstruáció, fokozott szőrnövekedés, meddőség, ismételt spontán vetélések, szüléssel illetve szoptatással nem magyarázható emlő tejcsorgás, emlőfájdalom.
  • Mellékvese betegségre utaló tünetek esetén: almaszerű elhízás, amikor a zsír felhalmozódás főleg a has tájékán történik, magas vércukorszint, magas vérnyomás együttes társulása, a fokozott súlygyarapodás miatt a has és a törzs bőrén vöröses sorvadásos csíkok jelenléte, rossz sebgyógyulási hajlam, pattanások, furunkulusok, fekélyek megjelenése, a testarányok férfiassá válása, menstruációs zavarok, fokozott szőrnövekedés.
  • Csontritkulásra utaló jelek, leletek esetén: kis traumára bekövetkező csonttörések (nehéz tárgyak emelése, kis esések, lehajolás), korai menopauza, menopauza után jelentkező magasság csökkenése, hátfájás, görnyedt tartás, csökkent csontsűrűséget vagy  csigolya-összeroppanást leíró röntgen/CT/MR leletek;
  • Magasvérnyomás-betegség endokrin hátterére utaló jelek esetén: Fiatal életkorban jelentkező magas vérnyomás, nagy dózisú, kombinált vérnyomáscsökkentő gyógyszeres kezelés eredménytelensége, vérnyomás kiugrások, amit fejfájás, erős izzadás, szapora szívdobogásérzés kísér;
  • Gyermekkorban jelentekező endokrin betegségekre utaló tünetek esetén: alacsonynövés vagy kórosan magas növés, korai serdülés (pl. korai emlőfejlődés lányoknál) vagy a serdülés hiánya (pl. kislánynál, ha 16 éves korig nem menstruál), életmódbeli tényezőkkel nem magyarázható elhízás vagy kóros soványság;

Mi történik a szakrendelésen?

Az első lépés a beteg kórtörténetének pontos feltérképezése, a meglévő panaszok-tünetek elemzése, családi anamnézis felvétele és a hozott orvosi dokumentáció áttekintése, legvégül pedig a fizikális vizsgálat következik.

Ezen adatok alapján készül el az endokrinológiai kivizsgálás menete, mely jellemzően különböző hormonális labor vizsgálatokat foglal magába (vér, vizelet mintából) valamint szükség esetén képalkotó eljárások javaslata, melyek közül az ultrahang-vizsgálat a rendelés alatt is elvégezhető.

Amennyiben a diagnózis felállítása az első konzultáció alkalmával nem történt meg a szakorvos a következő kontroll vizsgálat során összegzi a leletek eredményeit, majd beállítja a megfelelő kezelést, tanácsokkal látja el a beteget, valamint megbeszéli vele az ellenőrző vizsgálatok időpontjait.

 

DR. PIROSKA IZABELLA 
DR. TANKÓ ZSUZSA
Várja önöket rendelőnkben! Árainkért kérem látogasson el IDE!

Előjegyzés
Call Now Button