CUKORBETEGSÉG SZŰRÉS

Mi történik a szűrővizsgálaton?

A vércukormérés ujjbegyből történik, ezt követően a diabetológus szakorvos kiértékeli a kapott eredményt, és szükség esetén további kivizsgálásokra tesz javaslatot. Amennyiben ezek alapján a cukorbetegség diagnózisa beigazolódik, lehetőség van ingyenes konzultációra mely során megtörténik a beteg nyilvántartásba vétele az egyénre szabott kezelési terv kidolgozása.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

Ahhoz, hogy pontos eredményt kapjunk és a kiértékelés is helyesen történjen, a legjobb, hogy a mérésre éhgyomorral érkezzen (kávé, üdítők fogyasztását is beleértve), vagy amennyiben ez nem lehetséges az utolsó étkezéstől minimum 2 óra elteltével.

Kiknek ajánljuk?

1. Olyan személyeknek, akiknek a cukorbetegségre jellemző tünetei vannak, például nagy mennyiségű vizeletürítés, állandó szomjúságérzet, szájszárazság, bőséges folyadék fogyasztás, megtartott vagy éppen fokozott étvágy mellett kialakuló fogyás, fáradtságérzés, visszatérő gombás fertőzések, melyek főleg a nemi szervek tájékán jelentkeznek és állandó viszkető érzéssel társulnak (a viszketés sokszor az első tünet is lehet), lassan vagy egyáltalán nem gyógyuló gennyes bőr fertőzések (furunculusok), fogágyi betegségek, látásromlás, homályos látás égő, zsibongó érzés vagy éppen fájdalom a lábakban.

2. Továbbá az Amerikai Diabétesz Társaság 2020-as ajánlását követve, rendelőnkben ingyenes vércukormérést végzünk azoknál is akik tünetmentesek, azonban az alábbi csoport egyikébe tartoznak:

  • a. Túlsúlyos és egyéb cukorbetegségre hajlamosító rizikó faktorokkal rendelkezik, mint például: cukorbetegség van a családjában, szívérrendszeri megbetegedésben avagy magasvérnyomásban szenved, magas vérzsírszinteket állapítottak meg nála, ülő életmódot folytat, nők esetén policisztás petefészek szindróma áll fent
  • b. Korábban már cukorbetegséget megelőző állapot, prediabéteszt diagnosztizálták nála
  • c. Terhessége során magasabb vércukorértékeket fedeztek nála, azonban az elmúlt 3 éveben nem volt vércukormérésen
  • d. Minden 45 évet betöltött egyén, akinél az elmúlt három évben nem történt vércukorszint meghatározás

Call Now Button